De hellingproef oefenen tijdens je lessen

Tijdens de rijlessen zullen er verschillende speciale vaardigheden geoefend worden die ook terug kunnen komen tijdens het rijexamen. Zo is een speciale vaardigheid bijvoorbeeld fileparkeren, draaien op de weg en achteruit inparkeren. Ook de hellingproef is een speciale vaardigheid die tijdens de rijlessen geoefend moet worden. Bijvoorbeeld een autorijschool zal dit zeker met je oefenen. Het is een belangrijke manoeuvre.

handremTijdens deze speciale vaardigheid is het de bedoeling dat men op een hellend stuk weg stil gaat staan en dat vervolgens weer weggereden wordt zonder dat de auto achteruit rolt. Deze situatie kan je in het verkeer namelijk verschillende keren tegenkomen en nuttig blijken te zijn. Niet zozeer in het vlakke Nederland, maar vooral wanneer er in het buitenland wordt gereden waar het landschap minder vlak is kan deze speciale rijvaardigheid goed van pas komen. Neem eens een kijkje bij rijschool voor een proefles.

Proces van de hellingproef

Het succesvol afleggen van een hellingproef heeft vooral te maken met het gevoel voor het op laten komen van de koppeling. Het oefenen van de hellingproef begint namelijk met de auto tot stilstand brengen op een helling en deze op de handrem te zetten. Vervolgens wordt de auto in de eerste versnelling gezet en moet je de koppeling langzaam omhoog laten komen totdat je voelt dat de auto vooruit wil.

Wanneer dit moment is aangebroken moet men met de rechterhand de handrem langzaam omlaag zetten en wegrijden zonder dat de auto achteruit rolt. Het is niet één van de moeilijkste speciale verrichtingen en laten goed zien hoeveel controle en gevoel je voor het autorijden hebt opgebouwd. De hellingproef oefenen zal bij iedereen in zijn of haar rijopleiding meerdere keren behandeld worden.